Friday, September 11, 2009

PROGRAM IFTHAR

LAPORAN IFTHAR MINGGUAN
GABUNGAN BIRO PNK DAN BLP
KELAB PERKIM PUSAT ASASI UNIVERSITI ISLAM ANTARABANGSA MALAYSIA
KAMPUS PETALING JAYAAlhamdulillah dengan izin Yang Maha Esa, pada bulan Ramadhan yang lalu, Kelab Pertubuhan Kebajikan Islam Malaysia (PERKIM) Pusat Asasi Universiti Islam Antarabangsa Malaysia(PAUIAM) telah menganjurkan Ifthar Mingguan bersama ahli- ahli kelab. Program Ifthar Mingguan yang melibatkan dua biro ini telah diadakan pada hari Khamis, 3 September 2009 dan bertempat AX201 dan AX202.

Ifthar ini diadakan khas untuk ahli- ahli Kelab PERKIM PAUIAM, yang terdiri daripada pelajar tahun satu dan tahun dua. Program ini bertujuan untuk mengenali ahli- ahli kelab dengan lebih rapat. Selain itu, program ini diadakan untuk mengeratkan ukhuwwah sesama ahli dan mengimarahkan bulan Ramadhan.

Tepat pukul 6.30 petang, seramai lebih 50 orang ahli PERKIM mula hadir untuk membantu. Program ifthar dimulakan 30 minit kemudian dengan membaca Al- Ma'thurat beramai ramai sambil menunggu azan Maghrib berkumandang.Apabila azan Maghrib berkumandang, ahli- ahli Kelab PERKIM berbuka puasa terlebih dahulu sebelum mengerjakan solat Maghrib secara berjemaah. Selesai mengerjakan solat Maghrib, program diteruskan dengan bacaan Yassin dan ahli- ahli diberi sedikit pengisian berbentuk tazkirah sementara menunggu solat Isyak.

Program ifthar diteruskan lagidengan solat Isyak serta terawih berjemaah. Sebagai penutup, ahli- ahli dijamukan dengan sedikit sajian sebagai moreh.

Konklusinya, objektif program tercapai apabila jelas terbinanya ukhuwwah yang kukuh di kalangan ahli- ahli. Semoga progran sebegini dapat dilaksanakan dengan lebih kerap dan efektif supaya ikatan antara ahli dapat dipertegap.
No comments: