Monday, June 6, 2011

Isghtifar Bulan Rejab

Bulan Rejab adalah bulan Allah SWT manakala bulan Sya'ban adalah bulan Nabi
Muhammad SAW dan bulan Ramadhan adalah bulan umat Islam

Fadilat Isghtifar Rejab

Rasulullah S.A.W bersabda kepada Sayyidina Ali bin Abi Thalib: “Wahai Ali, tulislah Raja Istigfar ini. Kerana siapa yang membacanya, atau menyimpan tulisannya didalam rumah atau pada harta bendanya, atau tulisan itu dibawa kemana saja ia pergi, maka Allah memberi kepadanya pahala 80,000 nabi, 80,000 siddiqin, 80,000 malaikat, 80,000 orang mati syahid, 80,000 orang yang beribadah haji dan pahala membangun 80,000 masjid.”

Dan barangsiapa yang membacanya sebanyak 4 kali atau 2 kali sepanjang hidupnya, maka diampuni dosanya oleh Allah Ta’ala, walaupun ia ditetapkan akan masuk neraka.(Al Hadits).
Oleh kerana itu, sebaiknya istigfar ini dibaca setiap malam atau siang, agar memperoleh pahala sebesar itu.

Rasulullah S.A.W. juga bersabda: “Barangsiapa yang membaca Istigfar Rejab ini, maka akan dibangunkan 80 negeri di syurga, setiap negeri mempunyai 80 mahligai, setiap mahligai mempunyai 80 rumah, setiap rumah mempunyai 80 kamar, setiap kamar ada 80 bantal, dan setiap bantal, 80 bidadari.

Amalkan istighfar ini setiap hari pada bulan Rejab :

* أسْتَغْفِرُ اللهَ العَظِيمَ( 3 ) الَّذِى لاَ إِلَهَ إِلَّا هُوَ الْحَيُّ القَيُّوْمُ وَأَتُوبُ إِلَيْهِ مِنْ جَمِيْعِ الْمَعاَصِى وَالذُّنُوب وأَتوُبُ إِلَيه مِن جَمِيعِ مَا كَرِهَ اللهُ قَولًا وَ فِعلاً وَ سَمْعًا وَبَصرًا وَخَاطِرًا .

* اَللَّهُمَّ إِنىِ أَستَغفِرُكَ مِن كُلِ ذَنبٍ تُبتُ إِلَيكَ مِنهُ ثُمَّ عُدتُ فِيهِ وَأَستَغفِرُكَ بِمَا أَرَدتُ بِهِ وَجهَكَ الكَرِيمَ فَخَالَطتُهَ بِماَ لَيسَ لَكَ بِهِ رِضًى وَأَستَغفِرُكَ بِمَا وَعَدتُكَ بِهِ نَفسِى ثُمَّ اخْلَفْتُكَ .

* أَستَغفِرُكَ مِنَ الذُّنُوبِ الَّتِى لاَ يَغفِرُهَا غَيرُكَ وَلَا يَطَّلِعُ عَلَيْهَا أَحَدٌ سِوَاكَ وَلاَ يَسِعُهَا إِلَّا رَحمَتُكَ وَحِلمُكَ وَلَا يُنَجِّى إِلَّا عَفوُكَ .

* وَأَستَغفِرُكَ يَا لَا إِلَهَ أَنتَ سُبحَانَكَ إِنّى كُنتُ مِنَ الظَالِمِينَ . وَأَستَغفِرُكَ يَا اَلله لَا إِلَهَ أَنتَ وَحدَكَ لاَ شَرِيكَ لَكَ .

* سُبحَانَكَ يَا رَبَّ العَالَمِينَ , لَكَ المُلكُ وَلَكَ الحَمدُ وَلَكَ الشُّكرُ , أَنتَ حَسبُنَا وَنِعمَ الوَكيِلُ وَنِعمَ المَوْلَى وَنِعمَ النَّصِيرُ . وَصَلَّى اللهُ عَلىَ سَيدِنَا مُحَمَّدٍ وَآلِهِ وَصَحبِهِ وَسَلَّمَ تَسلِيمَا كَثِيرَا وَالحَمدُ لِلَّهِ رَبِّ العَالَمِينَ .

~Maksudnya:
Aku mohon ampun kepada Allah Yang Maha Agong, yang tiada Tuhan kecuali Dia, Yang Hidup tegak.

Aku bertaubat kepadaNya dari segala perbuatan maksiat dan dosa. Aku bertaubat kepadaNya dari segala ucapan, perilaku, pendengaran, penglihatan dan perasaan yang Engkau benci.

Ya Allah, sesunggohnya aku mohon ampun kepada Mu dari segala dosa yang telah lalu dan yang kemudian, yang melewati batas, yang aku sembunyikan dan yang terang-terangan serta dosa yang Engkau lebih mengetahuinya daripada saya.

Engkau yang Qadim dan yang Akhir, dan Engkau atas segala sesuatu berkuasa.

Ya Allah, sesunggohnya aku mohon ampun kepada Mu dari setiap dosa, aku bertaubat kepada Mu dari dosa yang kemudian diulanginya.

Aku mohon ampun kepada Mu atas amal yang tujuannya untok Mu telah dicampuri hal-hal yang tidak Engkau ridhai.

Aku mohon ampun kepada Mu atas khianatku terhadap janji Mu padaku, dan aku mohon ampun kepada Mu atas pelanggaran terhadap sesuatu yang terlarang, aku mohon ampun kepada Mu dari segala nikmat pemberian Mu kepadaku yang aku menyalahgunakannya pada perbuatan durhaka, dan aku memohon ampun kepada Mu atas segala dosa yang tiada pengampunannya kecuali Engkau, dan tidak menampakkannya kepada seseorang pun selain kepada Mu, dan tidak melapangkannya kecuali rahmat dan santunan Mu dan tidak dapat selamat darinya kecuali atas ampunan Mu, aku mohon ampun kepada Mu dari setiap sumpah yang aku langgar, dan aku mohon ampun kepada Mu wahai Dzat yang tiada Tuhan kecuali Engkau.

Maha Suci Engkau bahawasanya aku menganiaya diri. Aku mohon ampun kepada Mu wahai Dzat yang tiada Tuhan kecuali Engkau yang mengetahui barang yang gaib dan nyata, dari setiap kejahatan yang aku lakukan di siang hari ataupun di malam hari, tersembunyi atau terang-terangan, Engkau senantiasa melihat aku, setiap aku melakukan maksiat pasti Engkau melihatnya baik perilaku yang aku sengaja, salah ataupun lupa wahai Dzat yang Penyantun lagi Pemurah.

Dan aku mohon ampun kepada Mu yang tiada Tuhan kecuali Engkau, Maha Suci Engkau bahawasanya aku menganiaya diri.

Ya Allah Tuhanku, ampunilah aku dan kasihanilah serta terimalah taubatku, Engkau sebaik-baik yang mengasihi.

Aku mohon ampun kepada Mu atas pelanggaran ku meninggalkan ibadah fardhu yang diwajibkan kepadaku dalam sehari semalam, baik yang aku sengaja atau yang tidak, yang lupa atau yang aku abaikan, dan aku diturut kerananya dan dari setiap perjalanan (sunah) Nabi Muhammad S.A.W. yang aku tinggalkan kerana lupa atau khilaf, dungu atau menggampangkannya, sedikit atau banyak dan aku mengulanginya.

Aku mohon ampun kepada Mu wahai Dzat yang tiada Tuhan kecuali Engkau, Yang Esa, tiada sekutu bagi Mu.

Maha Suci Engkau Penguasa alam semesta, kepunyaan Mu lah kerajaan, dan bagi Mu lah segala puji dan syukur, Engkaulah yang mencukupi aku , Engkau adalah sebaik-baik Pelindung dan Penolong, tiada kekuatan dan kemampuan melakukan ibadah kepada Mu, serta menjauhi larangan Mu kecuali dengan pertolongan dari Mu Yang Luhur dan Agong.

Semoga Allah memberi selawat dan salam sebanyak-banyaknya kepada Nabi Muhammad S.A.W., keluarga dan sahabat2 beliau. Segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam.

Sesungguhnya dari Allah SWT kita datang, dari Allah SWT jua kita akan kembali…rebutlah peluang dengan membuat kebaikan..utk bekalan di akhirat!

No comments: